Putjes zolen / pitted keratolysis

Pitted keratolysis is een oppervlakkige infectie van van de voetzolen, met name op drukplaatsen waar veel eelt zit. Het wordt veroorzaakt door bacteriën, ze produceren onder bepaalde omstandigheden (zweten, broeien) enzymen die de hoornlaag aantasten. Hierdoor kunnen 1-5 mm grote kratervormige putjes in de huid ontstaan. Soms is er ook sprake van groene of bruine verkleuring van de huid. Verder is er meestal sprake van een stinkende geur (zweetvoeten). Een enkele keer komt het ook op de handpalmen voor.

Komt vaak voor, vooral in de tropen maar ook bij sporters en in bepaalde beroepen. Centraal staat de verweking huid, veroorzaakt door zweten, langdurig dragen van slecht ventilerende schoenen en slechte hygiëne. Het kan klachten veroorzaken zoals irritatie, jeuk of pijn, vooral als de eeltlaag over een groot gebied loslaat.

Behandeling

In eerste instantie beginnen we de behandeling met jodium- en zinkzalf- producten. Voor het gebruiksadvies en de producten kunt u in de praktijk terecht. Maak hiervoor een afspraak voor een pedicurebehandeling.

Ondertussen starten we ook de behandeling tegen zweetvoeten zoals hieronder beschreven.

  • Het belangrijkste voor behandeling is om de voeten droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water zonder zeep. Goed afdrogen is ook erg belangrijk.
  • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van schoenen is goed.
  • Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen of wollen sokken. Meerdere keren per dag wisselen van sokken is goed.
  • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Verkrijgbaar in de praktijk, vraag er gerust naar.
  • Daarnaast zijn er verschillende middelen verkrijgbaar in de praktijk zoals Voetcare, voor in de schoenen of cremes met zilver en zink. Deze producten werken erg goed tegen het zweten en tegen de stank. Vraag er gerust naar in de praktijk.