Huidproblemen aan de voet

Likdoorns, eelt, kloven, wratten, blaren. Allemaal vervelende problemen die aan de voet voor kunnen komen. Maar ook de wat specifiekere huidproblemen zie ik geregeld voorbij komen; psoriasis, eczeem, schimmelinfecties, gordelroos, infecties en nog veel meer.

Vaak kan ik deze huidproblemen aan de voet goed verhelpen of verlichten. Zo nodig stuur ik u door naar de juiste specialist op dat gebied.

Dermatologie specialisatie

Een gediplomeerd medisch pedicure voldoet aan de geldende richtlijnen voor de voetenbranche. Uiteraard mag u van mij verwachten dat ook ik op de hoogte blijf van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de huid door het regelmatig volgen van trainingen. In mijn praktijk krijg ik meerdere malen cliënten met huid- en nagelaandoeningen. Niet zo gek, want bijna 1 op de 8 Nederlanders heeft langdurig of zelfs hun hele leven te maken met een huidaandoening. Door de toename van het aantal huid- en nagelproblemen, is het van belang dat je als pedicure beschikt over voldoende dermatologische kennis. Naast medici, spelen wij natuurlijk een belangrijke rol in het herkennen en het geven van voorlichting over huid- en nagelaandoeningen.

Dit alles was voor mij een belangrijke reden om de opleiding ‘Dermatologie voor pedicuren, podotherapeuten, podologen en huidtherapeuten’ van U-Consultancy te volgen. De lessen worden gegeven door dermatologen, waardoor ik ervan overtuigd ben dat dit een professionele opleiding is met actuele informatie. Na het afronden van deze opleiding ben ik nog beter in staat het vak als pedicure uit te oefenen en huid- en nagelaandoeningen sneller te herkennen. Ook kan ik mijn cliënten professioneel doorverwijzen naar een huisarts. Een absolute meerwaarde, waarmee ik mij van mijn collega´s uit de branche kan onderscheiden! 

Likdoorn, eeltpit of eksteroog

likdoorn, eeltpit, eksteroog  aan de voeten bij medisch pedicure Voetenpraktijk Zundert

Een likdoorn, ook wel eksteroog of eeltpit genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.

Heeft u last van likdoorns dan kan de pedicure deze deskundig behandelen.

kloven

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is.

Kloven, klieven, eelt  aan de voeten bij medisch pedicure Voetenpraktijk Zundert

Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is door een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratie, meestal in combinatie met overmatig eeltvorming. De elasticiteit van de huid is afgenomen. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. In dit stadium een behoorlijk pijnlijke aandoening. Aan de tenen ontstaan kloven door een verweekte huid welke veroorzaakt wordt door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water.

Heeft u last van kloven dan kan de pedicure deze deskundig behandelen.

Uw voeten worden in de praktijk behandeld met een pakking, daarna krijgt u het advies om de huid intensief te verzorgen met een klovencréme, deze is in de praktijk verkrijgbaar. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.

Eelt

Eelt verwijdert door Voetenpraktijk Zundert  aan de voeten bij medisch pedicure Voetenpraktijk Zundert

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk; een natuurlijke beschermlaag. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, vaak in combinatie met likdoorns.

 

Meestal is de schoen de oorzaak, deze is te klein of te nauw. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk.

 

Heeft u last van overmatig eelt dan kan dit door de pedicure deskundig worden teruggebracht tot de normale dikte en eventuele likdoorns zullen worden verwijderd.

Voetwratten / wrat op de voet

Voetwratten kunnen goed behandeld worden bij Voetenpraktijk Zundert  aan de voeten bij medisch pedicure Voetenpraktijk Zundert

Een gewone voetwrat is een virusinfectie en lijkt vaak op een likdoorn. Het lichaam is in staat virussen te bestrijden, daarom zal een wrat uiteindelijk vanzelf verdwijnen. Dit kan zo'n 8 jaar duren.

 

Voetwratten zijn zeer besmettelijk. U wordt om die reden geadviseerd om slippers te dragen in openbare ruimten. Dit voorkomt dat u besmet word, maar het voorkomt ook dat u anderen besmet met het wrattenvirus.

Alleen als u last heeft zal ik u doorverwijzen naar de huisarts om de wrat te laten behandelen. Zo nodig heeft de Voetenpraktijk ook enkele behandelmogelijkheden.

Een wrat verdwijnt meestal uit zichzelf, al kan dat wel enkele jaren duren.