leg je voeten eens in de watten

Voeten dragen ons hele gewicht. Elke dag zetten we meer dan duizend stappen. Je denkt er niet zo bij na maar onze voeten moeten hard werken. Ze mogen dus best eens verwend worden, goede voetverzorging is essentieel. Geef je voeten aandacht en neem eens een lekker voetbad als je thuiskomt na een zware werkdag. Of ga naar de pedicure voor mooie teennagels of een ontspannen voetmassage. Regelmatig je voeten verzorgen voorkomt veel nare voetproblemen. En niet onbelangrijk, gezonde voeten zijn mooie voeten.

waarom voetverzorging?

Je voeten zijn vaak ondergeschoven kindjes. Verstopt in sokken en schoenen doen ze elke dag zwaar werk. Geen wonder dat je onderdanen af en toe protesteren met extra eelt of een knobbel. Verzorg je voeten zoals je je handen en gezicht verzorgt, het hele jaar door. Smeer ze dagelijks in met een speciale voetencrème  En geef ze in de winter eens een warm voetbadje met lavendel of een paar druppels amandelolie. Voetenpraktijk Zundert heeft een aantal tips op een rijtje gezet:

handige weetjes voor mooie voeten

Verzorg je voeten goed.

  • Was je voeten elke dag met handwarm water. Gebruik liever geen zeep of pak neutrale zeep om de natuurlijke zuurgraad van de huid te beschermen. Droog je voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, vooral tussen de tenen. Wacht met het aantrekken van sokken en schoenen totdat ze helemaal droog zijn.
  • Wissel regelmatig van schoenen en trek dagelijks schone sokken aan.
  • In de loop van de dag neemt je voet bijna vijf procent in volume toe. Een verfrissend voetbadje van maximaal 5 minuten ‘s avonds is dan geen overbodige luxe. Let op: bij wondjes geen voetenbad nemen. Je belemmert daarmee de genezing door het verweken van de huid rondom de wond. Mensen met diabetes wordt doorgaans afgeraden om een voetenbad te nemen.
  • Door je teennagels op de juiste manier af te knippen, voorkom je veel ellende. Bijvoorbeeld een ingegroeide teennagel. Knip je nagels mooi recht af, niet te kort en nooit schuin in de hoeken. Gebruik een nagelknipper of nageltang van goede kwaliteit. Investeer één keer in het beste nagelschaartje. Vijl de nagelranden glad, liefst met een flexibele vijl.
  • Overtollig eelt kun je voorzichtig te lijf gaan met puimsteen of een eeltschraper.
  • Loop om blaren te voorkomen niet met blote voeten in je schoenen maar draag altijd goed passende sokken. Bezuinig niet op kwaliteit. Heb je last van zweetvoeten? Draag bij voorkeur katoenen of wollen sokken, goed ventilerende schoenen die niet knellen en smeer je voeten in met speciale anti-transpirerende crème.
  • Draag  altijd je eigen badslippers in zwembaden, sauna’s, hotels, campings en sporthallen.
  • Controleer regelmatig je voethuid. Last van droge voeten? Neem eens een verzorgend masker voor je voeten. Goed insmeren, ‘oude’ katoenen sokken aantrekken en lekker een nachtje laten inwerken

Verzorg je voeten goed. Ga niet zelf aan je voeten peuteren. Laat de verzorging van teennagels, ingegroeide nagels, weghalen van overtollig eelt of likdoorns liever over aan de pedicure. 

hoe knip je nou eigenlijk je teennagels?

Teennagels knippen 1

Weet jij hoe je je teennagels hoort te knippen?

Teennagels knippen 2

Het juiste antwoord is B! Knip je nagels niet te kort en recht af, zonder hoekjes. Zo voorkom je ingroeiende teennagels.