Sterke voeten

We trainen ons lichaam in de  sportschool, met hardlopen, of een andere sport. Onze voeten moeten altijd maar klakkeloos meedoen. Sterker nog op het moment dat van de voeten de grootste prestatie verwacht wordt, sluiten we ze op in strakke, knellende sokken, en sportschoenen.

 

Juist de voetspieren worden vergeten, terwijl voetengym zo leuk en makkelijk is. U hoeft er deur niet voor uit. Voetengym verstevigd de belangrijkste voetspieren en verbeterd de doorbloeding van de voeten. Hiermee kun je klachten van een doorgezakte voorvoet en/of platvoeten voorkomen danwel verzachten.

Helemaal onderaan vind je nog een fijne oefening in een filmpje.


  • Ga op een voet staan en zoek je balans. Tel langzaam tot twintig en wissel dan van voet. Te makkelijk? Probeer het eens met je ogen dicht; pas op dat je niet valt.

  • Sta plat op je voeten. Gebruik eventueel een stoel of tafel voor je evenwicht. Ga dan op je tenen staan en lift je hielen zo hoog mogelijke van de grond. Houd twee seconden vast en zet je voeten weer plat. Herhaal de oefening 20 keer.

  • Begin de oefening weer door plat op je voeten te staan. Beweeg je tenen om en om, alsof je een kuiltje graaft. Doe dit per voet 20 keer.

  • Deze oefening doe je zittend. Strek je benen vooruit. Trek nu je tenen richting je knieën. Houd twee seconden vast en ontspan twee seconden. Herhaal de oefening twintig keer. Is de oefening te lastig? Zet dan je hielen op de grond en trek dan de tenen naar je knieën.

  • Deze oefening doe je zittend. Strek je benen en til ze van de grond. Buig nu je tenen zo ver mogelijk naar beneden. Je maakt je voet zo hol mogelijk. Hou twee seconden vast en wissel dan van voet. Herhaal de oefening twintig keer per voet.

  • Sta op de binnenkant van je voeten. Loop tien kleine pasjes. Ontspan je benen en voeten vijf tellen. Herhaal de oefening nog vier keer.

  • Sta op de buitenkant van je voeten. Loop tien kleine pasjes. Ontspan je benen en voeten. Herhaal de oefening nog vier keer.

  • Spreid je tenen zo ver mogelijk uit elkaar. Twee tellen vast houden en dan twee tellen ontspannen. Herhaal de oefening nog vier keer.

  • Til je grote teen op, de anderen blijven op de grond. Houd drie tellen vast en ontspan dan drie tellen. Til de vier kleinere tenen op en houd de grote teen op de grond. Houd drie tellen vast en ontspan ook weer drie tellen. Herhaal de oefening vier keer.