Zweetvoeten / hyperhidrosis

Iedereen heeft weleens zweetvoeten, bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Sommige mensen hebben meer last van zweetvoeten dan anderen. Overmatig zweten op de voetzolen noemen we ook wel hyperhidrosis plantaris. De vochtige omstandigheden bij hyperhidrosis plantaris vormen een ideaal klimaat voor bacteriën die stinkvoeten veroorzaken.

Stinkvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur. 

Hoe ontstaan zweetvoeten?

Zweetvoeten ontstaan door;

 • Het dragen van slecht, niet ademend schoeisel.
 • Niet elke dag wisselen van schoenen; het langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken.
 • Gebrekkige persoonlijke hygiëne.
 • Hormonen (pubers).
 • Ziekten, bijvoorbeeld schildklier- of stofwisselingsziekten.

Behandelen van zweetvoeten en stinkvoeten

 • Belangrijk voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water zonder zeep of sop. Goed afdrogen is ook erg belangrijk.
 • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet.
 • Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van schoenen is goed.
 • Draagt u werkschoenen? Zorg voor een extra paar en wissel dagelijks van schoenen. Schoenen hebben 24 uur nodig om te drogen.
 • Draag katoenen of wollen sokken, geen synthetische. Wissel de sokken meerdere keren per dag.
 • Neem een handwarm voetbad van maximaal 5  minuten. Verkrijgbaar in de praktijk, vraag er gerust naar.
 • Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar in de praktijk zoals Dermo Dry, een kuur van 14 dagen met een mooi resultaat. Ook heb ik een set producten die er samen voor zorgen dat zweetvoeten een stuk droger worden. Deze producten werken erg goed tegen het zweten en tegen de stank. Vraag er gerust naar.

Putjes zolen / pitted keratolysis

Pitted keratolysis is een oppervlakkige infectie van van de voetzolen, met name op drukplaatsen waar veel eelt zit. Het wordt veroorzaakt door bacteriën, ze produceren onder bepaalde omstandigheden (zweten, broeien) enzymen die de hoornlaag aantasten. Hierdoor kunnen 1-5 mm grote kratervormige putjes in de huid ontstaan. Soms is er ook sprake van groene of bruine verkleuring van de huid. Verder is er meestal sprake van een stinkende geur (zweetvoeten). Een enkele keer komt het ook op de handpalmen voor.

Komt vaak voor, vooral in de tropen maar ook bij sporters en in bepaalde beroepen. Centraal staat de verweking huid, veroorzaakt door zweten, langdurig dragen van slecht ventilerende schoenen en slechte hygiëne. Het kan klachten veroorzaken zoals irritatie, jeuk of pijn, vooral als de eeltlaag over een groot gebied loslaat.

Behandeling van putjeszolen / pitted keratolysis

In eerste instantie beginnen we de behandeling met jodium- en zinkzalf- producten. Voor het gebruiksadvies en de producten kunt u in de praktijk terecht. Maak hiervoor een afspraak voor een pedicurebehandeling.

Ondertussen starten we ook de behandeling tegen zweetvoeten zoals hierboven beschreven.

Contactgegevens

Anjo Braspenning

Beukenlaan 47

4881 KA Zundert

Bel 06 454 287 20

KvK: 61326119

Provoet lidnummer: 314526

KRP: 14411

Openingstijden

Maandag      09:00 - 17:00u

Dinsdag        18:30 - 22:00u

Woensdag    09:00 - 12:00u

Donderdag   09:00 - 15:00u

Zaterdag       08:00 - 12:30u

Branchevereniging Provoet, Procert, KRP, Sportpedicure
Facebook & Voetenpraktijk Zundert pedicure behandeling
Volg mij
Instagram & Voetenpraktijk Zundert voeten pedicure behandelingen
Volg mij