zweetvoeten / hyperhidrosis

We hebben allemaal weleens zweetvoeten, bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Sommige mensen hebben meer last van zweetvoeten dan anderen. Overmatig zweten op de voetzolen noemen we ook wel hyperhidrosis plantaris. De vochtige omstandigheden bij hyperhidrosis plantaris vormen een ideaal klimaat voor bacteriën die stinkvoeten veroorzaken.

Stinkvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur. 

 

De reden dat de voeten zweterig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Slecht, niet ademend schoeisel is een van de belangrijkste oorzaken, net als het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken, gebrekkige persoonlijke hygiëne.

 

Tenslotte kunnen ook andere ziekten overmatig zweten veroorzaken, zoals bv sommige schildklier- of stofwisseling-ziekten.

Behandelen

  • Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water zonder zeep. Goed afdrogen is ook erg belangrijk.
  • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet. Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van schoenen is goed.
  • Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen sokken. Meerdere keren per dag wisselen van sokken is goed.
  • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Verkrijgbaar in de praktijk, vraag er gerust naar.
  • Daarnaast zijn er verschillende middelen verkrijgbaar in de praktijk zoals Voetcare schilfers, voor in de schoenen of cremes met zilver en zink. Deze producten werken erg goed tegen het zweten en tegen de stank. Vraag er gerust naar in de praktijk.