Zweetvoeten / hyperhidrosis

We hebben allemaal weleens zweetvoeten, bijvoorbeeld bij warm weer of door (te) warm schoeisel met onvoldoende ventilatie. Sommige mensen hebben meer last van zweetvoeten dan anderen. Overmatig zweten op de voetzolen noemen we ook wel hyperhidrosis plantaris. De vochtige omstandigheden bij hyperhidrosis plantaris vormen een ideaal klimaat voor bacteriën die stinkvoeten veroorzaken.

Stinkvoeten

De onaangename geur van zweetvoeten wordt veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu en zich vermeerderen. Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Zolang ze in leven zijn veroorzaken de bacteriën geen klachten, maar als ze afsterven ontstaat de typische onaangename geur. 

 

De reden dat de voeten zweterig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Slecht, niet ademend schoeisel is een van de belangrijkste oorzaken, net als het niet wisselen of langdurig dragen van dezelfde schoenen en sokken, gebrekkige persoonlijke hygiëne of hormonen, denk hierbij aan pubers.

 

Tenslotte kunnen ook andere ziekten overmatig zweten veroorzaken, zoals bv sommige schildklier- of stofwisseling-ziekten.

Behandelen van zweetvoeten en stinkvoeten

  • Het belangrijkste voor behandeling van zweetvoeten is om ze droog en schoon te houden, was ze goed met lauwwarm water zonder zeep. Goed afdrogen is ook erg belangrijk.
  • Draag luchtige schoenen. Sandalen en slippers zijn daar erg goed voor, kunststof schoenen juist weer niet.
  • Ook dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag wisselen van schoenen is goed.
  • Draagt u werkschoenen? Zorg voor een extra paar en wissel dagelijks van schoenen. Schoenen hebben 24 uur nodig om te drogen.
  • Vermijd liefst synthetische sokken, en draag liefst katoenen of wollen sokken. Meerdere keren per dag wisselen van sokken is goed.
  • Voetbaden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te hoog is (maximaal handwarm), en neem ze niet langer dan enkele minuten, anders werken de voetbaden juist averechts. Verkrijgbaar in de praktijk, vraag er gerust naar.
  • Daarnaast zijn er verschillende middelen verkrijgbaar in de praktijk zoals Voetcare schilfers, voor in de schoenen of cremes met zilver en zink. Deze producten werken erg goed tegen het zweten en tegen de stank. Vraag er gerust naar in de praktijk.

Putjes zolen / pitted keratolysis

Pitted keratolysis is een oppervlakkige infectie van van de voetzolen, met name op drukplaatsen waar veel eelt zit. Het wordt veroorzaakt door bacteriën, ze produceren onder bepaalde omstandigheden (zweten, broeien) enzymen die de hoornlaag aantasten. Hierdoor kunnen 1-5 mm grote kratervormige putjes in de huid ontstaan. Soms is er ook sprake van groene of bruine verkleuring van de huid. Verder is er meestal sprake van een stinkende geur (zweetvoeten). Een enkele keer komt het ook op de handpalmen voor.

Komt vaak voor, vooral in de tropen maar ook bij sporters en in bepaalde beroepen. Centraal staat de verweking huid, veroorzaakt door zweten, langdurig dragen van slecht ventilerende schoenen en slechte hygiëne. Het kan klachten veroorzaken zoals irritatie, jeuk of pijn, vooral als de eeltlaag over een groot gebied loslaat.

Behandeling van putjeszolen / pitted keratolysis

In eerste instantie beginnen we de behandeling met jodium- en zinkzalf- producten. Voor het gebruiksadvies en de producten kunt u in de praktijk terecht. Maak hiervoor een afspraak voor een pedicurebehandeling.

Ondertussen starten we ook de behandeling tegen zweetvoeten zoals hierboven beschreven.

Contactgegevens

Anjo Braspenning

Beukenlaan 47

4881 KA Zundert

Bel 06 454 287 20

KvK: 61326119

Provoet lidnummer: 314526

KRP: 14411

Openingstijden

Maandag      09:00 - 17:00u

Dinsdag        18:30 - 22:00u

Woensdag    09:00 - 12:00u

Donderdag   09:00 - 15:00u

Zaterdag       08:00 - 12:30u

Branchevereniging Provoet, Procert, KRP, Sportpedicure