WINTERTENEN

Wintertenen (winterhanden, wintervoeten) ontstaan door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Het gevolg daarvan is rode, gloeiende, vaak jeukende of branderige plekken op de aan kou blootgestelde plekken, vooral de vingers, handen, tenen, voeten, hielen, en onderbenen. Het kan ook voorkomen aan de dijen, neuspunt, en de oorranden. Een enkele keer kunnen blaren of wonden ontstaan in de aangedane gebieden. Meestal gaan de plekken vanzelf weer over binnen een week, maximaal 3 weken.

 

De oorzaak van dit abnormale reactiepatroon is niet bekend. Deels speelt een erfelijke aanleg mee, want het komt in families voor. Het wordt ook wat vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand, o.a. bij anorexia nervosa.

Behandeling is moeizaam, het beste is om te zorgen dat de voeten niet koud kunnen worden.

  • Draag dikke warme sokken die geen strak elastiekje in de rand hebben.
  • En draag warme, ruime, goed isolerende schoenen, handschoenen, en andere beschermende kleding. Overweeg een paar Uggs aan te schaffen. Dit zijn speciale laarzen van schapenwol die je draagt zonder sokken. Het schapenwol zorgt voor een goed klimaat en mensen met wintertenen zeggen er veel baat bij te hebben. Of neem bij uw volgende bezoek bij ons Wandelwol mee en wikkel dit rondom de tenen voordat u de sokken aan doet. 
  • Zorg dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Draag geen te nauwe of knellende schoenen.
  • Zorg ook in huis voor een warme omgeving.
  • Mijd extreme kou, met name temperatuurwisselingen voorkomen.

Sommige patiënten hebben baat bij pogingen om de lokale bloedvoorziening te verbeteren met wisselbaden (de voeten 3 minuten in warm water en 30 seconden in koud water. Sluit af met warm water) en/of massage, uitgevoerd voordat het winterseizoen begint. Of dit echt goed werkt is niet systematisch uitgezocht, en koud water baden zijn niet zonder risico bij patiënten die gevoelig zijn voor wintervoeten.

 

Daarnaast kun je aangedane plekken insmeren met lokale middelen die de doorbloeding van de huid verbeteren. Dit kan zonder gevaar worden uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld Laufwunder Rood. Dit is verkrijgbaar bij Voetenpraktijk Zundert.

 

Er bestaan ook een aantal geneesmiddelen die de oppervlakkige vaten openzetten. Deze geneesmiddelen zijn echter niet zonder bijwerkingen en worden daarom met terughoudendheid voorgeschreven door de huisarts.