WINTERTENEN

wintertenen

Wintertenen (winterhanden, wintervoeten) ontstaan door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Het gevolg daarvan is rode, gloeiende, vaak jeukende of branderige plekken op de aan kou blootgestelde plekken, vooral de vingers, handen, tenen, voeten, hielen, en onderbenen. Het kan ook voorkomen aan de dijen, neuspunt, en de oorranden. Een enkele keer kunnen blaren of wonden ontstaan in de aangedane gebieden.

 

Meestal gaan de plekken vanzelf weer over binnen een week, maximaal 3 weken.

De oorzaak van dit abnormale reactiepatroon is niet bekend. Deels speelt een erfelijke aanleg mee, want het komt in families voor. Het wordt ook wat vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand, o.a. bij anorexia nervosa.

Behandeling

Circulatie verbeteren met massage

Een goede massage zal de bloedcirculatie verbeteren. Door het verbeteren van de bloedcirculatie zullen de klachten verminderen. 

De massage gecombineerd met Hot-stones zijn een weldaad voor de voeten. Naast dat dit erg prettig aanvoelt zorgt de warmte van de stenen ervoor dat de bloedvaten verder open gaan staan, dit helpt om de klachten te verminderen. 

Insmeren

HFL Fresh gel geeft verlichting van de klachten. Het bevordert de bloedcirculatie wat de klachten zal verminderen. Daarnaast kan dit product ook onder de elastische kousen gebruikt worden. Verkrijgbaar in de praktijk.

Wat kun je zelf doen?

Zorg voor warme voeten

wandelwol bij wintertenen
  • Draag dikke warme sokken die geen strak elastiekje in de rand hebben. Overweeg een paar Reflexa sokken aan te schaffen, deze bevatten een formule om de bloeddoorstroom te stimuleren en de voeten warm te houden. Verkrijgbaar in de praktijk.
  • En draag warme, ruime, goed isolerende schoenen, handschoenen, en andere beschermende kleding.
  • Of neem bij uw volgende bezoek Wandelwol mee en wikkel dit rondom de tenen voordat u de sokken aan doet. 
  • Zorg dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Draag geen te nauwe of knellende schoenen.
  • Gebruik dagelijks HFL Fresh gel om de doorbloeding te stimuleren, verkrijgbaar in de praktijk
  • Zorg ook in huis voor een warme omgeving.
  • Mijd extreme kou
  • Voorkom grote temperatuurwisselingen.

Er bestaan ook een aantal geneesmiddelen die de oppervlakkige vaten openzetten. Deze geneesmiddelen zijn echter niet zonder bijwerkingen en worden daarom met terughoudendheid voorgeschreven door de huisarts.