WINTERTENEN

wintertenen

Wintertenen (winterhanden, wintervoeten) ontstaan door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Het gevolg daarvan is rode, gloeiende, vaak jeukende of branderige plekken op de aan kou blootgestelde plekken, vooral de vingers, handen, tenen, voeten, hielen, en onderbenen. Het kan ook voorkomen aan de dijen, neuspunt, en de oorranden. Een enkele keer kunnen blaren of wonden ontstaan in de aangedane gebieden. Meestal gaan de plekken vanzelf weer over binnen een week, maximaal 3 weken.

 

De oorzaak van dit abnormale reactiepatroon is niet bekend. Deels speelt een erfelijke aanleg mee, want het komt in families voor. Het wordt ook wat vaker gezien bij mensen met een slechte voedingstoestand, o.a. bij anorexia nervosa.

Behandeling is moeizaam, zorg vooral dat de voeten niet koud kunnen worden.

wandelwol bij wintertenen
  • Draag dikke warme sokken die geen strak elastiekje in de rand hebben.
  • En draag warme, ruime, goed isolerende schoenen, handschoenen, en andere beschermende kleding. Overweeg een paar echte schapenwollen pantoffels en sokken aan te schaffen, bijvoorbeeld bij de website van Ma-an. Het schapenwol zorgt voor een goed klimaat en mensen met wintertenen zeggen er veel baat bij te hebben. Of neem bij uw volgende bezoek bij ons Wandelwol mee en wikkel dit rondom de tenen voordat u de sokken aan doet. 
  • Zorg dat sokken en schoenen droog blijven.
  • Draag geen te nauwe of knellende schoenen.
  • Zorg ook in huis voor een warme omgeving.
  • Mijd extreme kou
  • Voorkom grote temperatuurwisselingen.

Sommige patiënten hebben baat bij pogingen om de lokale bloedvoorziening te verbeteren met wisselbaden (de voeten 3 minuten in warm water en 30 seconden in koud water. Sluit af met warm water) en/of massage, uitgevoerd voordat het winterseizoen begint. Of dit echt goed werkt is niet systematisch uitgezocht, en koud water baden zijn niet zonder risico bij patiënten die gevoelig zijn voor wintervoeten.

 

Daarnaast kun je aangedane plekken insmeren met lokale middelen die de doorbloeding van de huid verbeteren. Dit kan zonder gevaar worden uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld Laufwunder Rood. Dit is verkrijgbaar bij Voetenpraktijk Zundert.

 

Er bestaan ook een aantal geneesmiddelen die de oppervlakkige vaten openzetten. Deze geneesmiddelen zijn echter niet zonder bijwerkingen en worden daarom met terughoudendheid voorgeschreven door de huisarts.

Contactgegevens

Anjo Braspenning

Beukenlaan 47

4881 KA Zundert

Bel 06 454 287 20

KvK: 61326119

Provoet lidnummer: 314526

KRP: 14411

Openingstijden

Maandag      09:00 - 17:00u

Dinsdag        18:30 - 22:00u

Woensdag    09:00 - 12:00u

Donderdag   09:00 - 15:00u

Zaterdag       08:00 - 12:30u

Branchevereniging Provoet, Procert, KRP, Sportpedicure