Schoenadvies

Verkeerd schoeisel is de belangrijkste oorzaak van voetklachten als eeltplekken, knobbels op de teen en likdoorns. Meer dan de helft van alle volwassenen heeft er last van.

De juiste schoenmaat

Bij een onderzoek naar kinderschoenen bleek dat bij slechts 3% van de kinderen de schoenen de juiste maat ten opzichte van de binnenlengte hadden. Bijvoorbeeld schoenen met maat 30 hadden een respectievelijke binnenlengte die behoort bij maat 29, 28, 27 en soms zelfs 26.

Als dit bij kinderschoenen zo is, waarom zou het bij volwassen schoenen beter zijn? Ga dus nooit alleen op de maat af!

Na dit onderzoek is het meetmaatje ontwikkeld. Met dit instrument kunt u, niet alleen de kinderen, meten of uw schoenen echt genoeg ruimte bieden aan uw voeten. Voor meer informatie en bestellen; www.meetmaatje.nl.

Meetmaatje bij Voetenpraktijk Zundert

Gevolgen van  niet passend schoeisel

Te kleine schoenen veroorzaken druk en wrijving op de huid. En druk en wrijving op de huid veroorzaken eelt, likdoorns, blaren en kloven. Door de druk kunnen ook blauwe en loslatende nagels ontstaan. En veruit het pijnlijkste is de ingroeiende nagel.

Te grote schoenen veroorzaken veel wrijving door het schuiven in de schoen, ook dit veroorzaakt eelt, likdoorns, blaren en kloven. Maar ook blauwe en loslatende en ingroeiende nagels door het stoten tegen de schoen.

Dragen van te kleine schoenen kan de natuurlijke positie van de tenen aantasten. Het resultaat hiervan; pijnlijke gewrichten en veranderingen van de positie van de teen gewrichten.

Wanneer de tenen opgekropt in de schoen zitten, veranderd de natuurlijke richting van de teenspieren. Het resultaat hiervan; spier- en pees pijn, ontsteking en een dystrofie of verkorting van de spieren in de voet.

Te kleine schoenen dwingen de voet in een onnatuurlijke positie, die leiden tot problemen met de bloedsomloop. Het resultaat hiervan; koud sensaties en gevoelloosheid, aderproblemen (bijvoorbeeld spataderen).

Een zwak fundament beïnvloedt het hele lichaam. Verandering in houding, veroorzaakt door voetproblemen, kan leiden tot heup-, knie- en rugproblemen. Ook het hart en de bloedsomloop kunnen indirect worden getroffen. Vele sportieve activiteiten vereisen gezonde voeten. Ongezonde voeten kunnen daarom leiden tot een vermindering in fysieke activiteiten, waardoor andere problemen veroorzaakt worden (bijvoorbeeld een hoge bloeddruk).

handige tips bij de aankoop van schoenen

De meeste mensen kopen blindelings schoenen in de maat die ze altijd al hadden. Maar in de loop van je leven kan je voet veranderen. Bovendien kunnen maatsystemen per merk verschillen. Veel mensen hebben verschillende voetmaten. Laat dus altijd je beide voeten opmeten bij de betere schoenenzaak. Pas beide schoenen en koop op de maat van de langste voet

  • Let op voldoende teenruimte, zowel in de breedte als in de hoogte. Voor een goede pasvorm is zowel lengte als breedte en hoogte belangrijk.
  • Pas schoenen in meerdere maten.
  • Stiksels, naden of andere versieringen in de schoen vormen drukpunten die kunnen knellen. Controleer eerst of de binnenkant van de schoen glad aanvoelt en of je tenen zich wel vrij kunnen bewegen
  • Pas een paar nieuwe schoenen altijd in de namiddag. Je voeten worden wat dikker in de loop van de dag. Vergeet ook niet een paar goede sokken mee te nemen. Sokken zorgen samen met schoenen voor de uiteindelijke pasvorm.
  • Let op: nieuwe schoenen moeten direct comfortabel zitten. Een te kleine schoen wordt niet meer groter. Het zogenaamde uitlopen van de schoen is een fabeltje.
  • Kies voor leer. Leren schoenen zijn weliswaar duurder maar geven meer stevigheid én flexibiliteit. Bovendien ventileren leren schoenen beter
  • Pas nieuwe schoenen altijd terwijl je staat en loopt en kijk of ze dan goed zitten.
  • De hak voor vrouwen moet liefst niet hoger zijn dan drie centimeter. Voor mannen is de juiste hakhoogte in de regel maximaal twee centimeter.
  • Controleer ook of de hiel stevig genoeg in het hielstuk zit en of je voet niet naar voren kan schuiven
  • Pak de schoen vast en kijk of je de zool kunt buigen. De zool moet soepel zijn voor een goede afwikkeling van de voet. Vuistregel is dat het buigpunt van de schoen onder het buigpunt van de bal van de voet ligt.
  • Trek bij veterschoenen de veters goed aan. Let op dat je hiel niet uit de schoen slipt.

Algemene tip: Loop rustig een paar keer rond in de winkel om te testen of de schoen overal goed past. Neem vooral alle tijd voor zo’n belangrijke beslissing.