Draag jij de juiste schoen?

Wist je dat uit onderzoek* is gebleken dat slechts 3% van de kinderschoenen de maat heeft die hij zegt te hebben? Als dat zo is bij kinderschoenen, denk ik dat dat bij schoenen voor volwassenen ook zal gelden. 

Wat is een passende schoen?

Een schoen past wanneer de lengte, breedte en omvang van de schoen de juiste ruimte bied aan de voet zodat het looppatroon en een gezonde houding behouden blijft. Dit mag dus niet te krap zijn maar ook zeker niet te ruim.

Wat is het probleem met slecht passende schoenen?

Een slecht passende schoen kan verschillende problemen geven;

 • Te kleine schoenen kunnen de natuurlijke positie van de tenen aantasten. Hierdoor ontstaan pijnlijke gewrichten en verandering van de stand van de tenen. Voorbeelden hiervan zijn de Hallux Valgus, hamertenen en ruitertenen.
 • Door het opkroppen van de tenen in de schoen veranderd de natuurlijke richting van de teenspieren. Dat geeft spier- en peespijn, ontstekingen en verkorting of verslapping van de spieren in de voet.
 • Te kleine schoenen dwingen de voet in een onnatuurlijke positie wat kan leiden tot problemen met de bloedsomloop. Daardoor ontstaan koude voeten en gevoelloosheid en aderproblemen als spataderen.
 • Door de druk bij te kleine schoenen en de wrijving van te grote schoenen ontstaan problemen aan de huid, zoals likdoorns, blaren en overmatige eeltvorming en kloven. Ook verdikte nagels kunnen veroorzaakt worden door druk en wrijving van slecht passende schoenen.
 • Voetproblemen kunnen tot een verandering in houding leiden waardoor heup- knie- en rugproblemen ontstaan. Voetklachten kunnen leiden tot minder fysieke activiteiten, waardoor andere problemen ontstaan, bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk.

Hoe kies je nu de juiste schoen?

Hierbij een aantal handige tips bij het kopen van schoenen.

 • In de loop der jaren veranderen voeten en schoenmaten vertellen niet altijd de waarheid. Passen dus. Beide schoenen want geen voet is hetzelfde.
 • Wandel tijdens het passen een rondje, ga even zitten zitten ze nog steeds prettig?
 • Zorg dat je tenen goed kunnen bewegen in de schoen (dus zonder de schoen te bewegen) en dat er geen naden en\of stiksels in de schoen zitten.
 • Kijk of je hiel goed in de schoen past en stevig is. Je hiel mag tijdens het lopen niet naar voren schuiven.
 • Koop je schoenen in de namiddag! Dan zijn je voeten wat groter dan aan het begin van de dag. En nee, schoenen loop je niet uit. Ze passen zich aan aan de vorm van de voet, niet aan de grootte van de voet.
 • Leer geeft stevigheid en flexibiliteit, daarnaast ventileert het goed.
 • De zool moet soepel zijn voor een goede afwikkeling van de voet. Het buigpunt van de schoen dient onder het buigpunt van de bal van de voet te liggen.
 • Trek bij veterschoenen de veters goed aan. Let op dat je hiel niet uit de schoen slipt.

Hulp en advies

Bij Voetenpraktijk Zundert krijgt u advies over uw schoenen. Ik kan kan uw voeten opmeten en zien of u de juiste maat draagt. Ook bied Voetenpraktijk Zundert u hulpmiddelen bij het passen van de schoenen aan en zij kan u verwijzen naar een goede schoenwinkel.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Marloes (dinsdag, 18 oktober 2016 18:48)

  Wat bijzonder te lezen dat de schoenmaten meestal niet kloppen. Gaan we zeker op letten, bedankt voor de tips!

 • #2

  Ianthe (dinsdag, 18 oktober 2016 19:43)

  Ik heb mij nooit gerealiseerd dat te kleine schoenen zoveel consequenties kunnen hebben tot huidproblemen aan toe. Ik dacht altijd dat je dan alleen niet lekker zou liep. Nog meer reden om daar goed op te letten. Dank voor de aankooptips

 • #3

  Petra (woensdag, 19 oktober 2016 15:20)

  Zijn er ook merken schoenen die altijd het overwegen waard zijn? Wellicht kunt u deze vermelden? Goed om te lezen wat de consequenties zijn van te kleine schoenen.

 • #4

  Geertje (vrijdag, 21 oktober 2016 00:00)

  Wow... en dat lees ik nu pas... Nu de kinderen al groter zijn en zelf beter aan kunnen geven hoe schoenen zitten. Wel kan ik ze nu nog beter instrueren als ze aan het passen zijn.
  Je geeft echt waardevolle tips! dank je wel.