Schimmelnagel

ook wel kalknagel of mycose-nagel genoemd

Hoe ziet dat er uit?

Mycose is een ander woord voor schimmel. Bij een mycose-nagel (in de volksmond kalknagel genoemd) vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/ bruinachtige strepen of vlekjes. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.  Bij een mycose-huid van de voet zie je vaak het zwemmerseczeem tussen de tenen; een witte tere huid die loslaat. Over de hele voet kunnen blaasjes ontstaan en een roodheid.

Het is ontzettend belangrijk dat u uw voeten extra aandacht geeft. zo kunt u voor een groot deel voorkomen dat de problemen erger worden en voorkomt u een kruisinfectie bij uzelf of een ander. Dit met het doel volledig te genezen van de mycose.

hoe komt u aan een schimmel-/kalknagel?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die de meest voorkomende vormen van huidschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. In veel gevallen is dat een warme, vochtige omgeving (voeten, liezen), of een warm klimaat. U bent hier bevattelijk voor als u een lage weerstand, of een wondje heeft.

FungiCheck

dé betrouwbaarste test bij schimmel-/kalknagel

Het is erg lastig om visueel vast te stellen of een nagel schimmel bevat of een ander probleem heeft. Wilt u voorkomen om jarenlang allerlei middeltjes te gebruiken tegen schimmel die uiteindelijk niet helpen? Laat dan uw nagel eerst testen, zodat u er zeker van bent of het wel een schimmel is. Veel nagelaandoeningen lijken op een schimmelnagel, soms blijkt het helemaal niet om een schimmelnagel te gaan. Het kan bijvoorbeeld ook om een psoriasisnagel, bacteriële infectie, verdikking van de nagel, het loslaten van het nagelbed, groeven, splijting of ruwe nagels gaan.

Na het uitvoeren van deze test kan vastgesteld worden of er schimmelsporen in de nagel aanwezig zijn, de behandeling wordt afgestemd op het resultaat van deze test.

De FungiCheck is revolutionair op het gebied van schimmendiagnostiek. U weet binnen 10 minuten met een zekerheid van 97% of u een schimmelinfectie heeft. Bij de huisarts duurt het 1,5 tot 5 weken en heeft u een zekerheid van 50 tot 60%. Daarnaast gaan de kosten van de test van uw huisarts (€45 tot €75) van uw eigen risico af.

Behandeling schimmel- kalknagel

dit doet de pedicure

Neem schone sokken mee naar de behandeling, die gewassen zijn op 60 graden en die u na de behandeling pas aan doet!

 • Tijdens de eerste afspraak wordt de voet geïnspecteerd, u wordt geïnformeerd over het behandelplan en met uw akkoord wordt de thuis-behandeling gestart. 
 • Om te zien of er daadwerkelijk sprake is van een mycose wordt een FungiCheck uitgevoerd. Hierbij wordt uw nagel getest om te zien of er daadwerkelijk schimmel aanwezig is. Bij positief resultaat gaan we de mycose behandelen.
 • U krijgt een anti-mycose-middel mee. Dit middel werkt tegen de mycose, belangrijk is dat dit product tweemaal daags gebruikt wordt. Sla geen dag over, u gaat dan een week terug in uw behandeltijd.
 • Als het om een mycose-nagel gaat wordt tijdens de volgende behandeling in onze praktijk bekeken of uw nagels nog groei laten zien, is dat zo dan word de mycose zoveel mogelijk weggehaald met de frees. Dit wordt met regelmaat herhaald.
 • Afhankelijk van het behandelplan wordt er een nieuwe nagel gecreëerd (nagelreparatie) die helpt de mycose uit de nagel te halen.
 • U krijgt leefregels mee, door deze op te volgen komt u sneller van uw klachten af, infecteert u geen andere mensen en voorkomt u dat het terugkomt.

Hoe lang een behandeltraject uiteindelijk duurt is afhankelijk van de groei van uw nagel. Bedenk dat een gezonde teennagel er gemiddeld 9 maanden over doet om zich te verversen. Een geïnfecteerde nagel doet er waarschijnlijk langer over. Weet ook dat niet alle nagels genezen kunnen worden, soms is slechts een verbetering van de nagel mogelijk.

dit kunt u zelf doen

Hieronder een aantal tips wat u zelf kunt doen om een schimmelnagel te voorkomen of tegen te gaan:

 • Was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep of sop.
 • Droog uw voeten goed af, vocht is een voedingsbodem voor schimmels.
 • Draag katoenen sokken, deze absorberen transpiratievocht.
 • Verwissel uw sokken dagelijks.
 • Draag overal slippers! Een schimmelnagel laat sporen na die op hun beurt weer andere mensen kunnen infecteren.