Schimmelnagel

ook wel kalknagel of mycose-nagel genoemd

Mycose is een ander woord voor schimmel. Bij een mycose-nagel (in de volksmond kalknagel genoemd) vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele/ bruinachtige strepen of vlekjes. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.  Op de huid van de voet zie je vaak het zwemmerseczeem tussen de tenen; een witte tere huid die loslaat. Over de hele voet kunnen blaasjes ontstaan en een roodheid.

Het is ontzettend belangrijk dat u uw voeten extra aandacht geeft. zo kunt u voor een groot deel voorkomen dat de problemen erger worden en voorkomt u een kruisinfectie bij uzelf of een ander. Dit met het doel volledig te genezen van de mycose.

FungiCheck de teststrip bij schimmel-/kalknagel

Komt u in de praktijk met het vermoeden van een schimmelnagel, dan zal de nagel eerst getest worden. Na het uitvoeren van deze test kan vastgesteld worden of er schimmelsporen in de nagel aanwezig zijn, de behandeling wordt afgestemd op het resultaat van deze test.

hoe komt u aan een schimmel-/kalknagel?

Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die de meest voorkomende vormen van huidschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. In veel gevallen is dat een warme, vochtige omgeving (voeten, liezen), of een warm klimaat. U bent hier bevattelijk voor als u een lage weerstand, of een wondje heeft.

dit kunt u zelf doen

Hieronder een aantal tips wat u zelf kunt doen om een schimmelnagel te voorkomen of tegen te gaan:

  • Was uw voeten dagelijks met lauw water zonder zeep of sop.
  • Droog uw voeten goed af, vocht is een voedingsbodem voor schimmels.
  • Draag katoenen sokken, deze absorberen transpiratievocht.
  • Verwissel uw sokken dagelijks.
  • Draag overal slippers! Een schimmelnagel laat sporen na die op hun beurt weer andere mensen kunnen infecteren.

dit doet de pedicure

Neem schone sokken mee naar de behandeling, die gewassen zijn op 60 graden en die u na de behandeling pas aan doet!

  • Tijdens de eerste afspraak wordt de voet geïnspecteerd, uw wordt geïnformeerd over het behandelplan en met uw akkoord wordt de thuis-behandeling gestart. 
  • Om te zien of er daadwerkelijk sprake is van een mycose wordt een FungiCheck uitgevoerd. Hierbij wordt uw nagel getest of er daadwerkelijk schimmel aanwezig is. Bij positief resultaat gaan we de mycose behandelen.
  • U krijgt een anti-mycose-middel mee. Dit middel werkt tegen de mycose, belangrijk is dat dit product tweemaal daags gebruikt wordt. Sla geen dag over, u gaat dan een week terug in uw behandeltijd.
  • Als het om een mycose-nagel gaat wordt tijdens de volgende behandeling in onze praktijk bekeken of uw nagels nog groei laten zien, is dat zo dan word de mycose zoveel mogelijk weggehaald. Daarna wordt er een nieuwe nagel gecreëerd (nagelreparatie) die helpt de mycose uit de nagel te halen.
  • U krijgt leefregels mee, door deze op te volgen komt u sneller van uw klachten af, infecteert u geen andere mensen en voorkomt u dat het terugkomt.

Hoe lang een behandeltraject uiteindelijk duurt is afhankelijk van de groei van uw nagel. Bedenk dat een gezonde teennagel er gemiddeld 9 maanden over doet om zich te verversen. Een geïnfecteerde nagel doet er waarschijnlijk langer over. Weet ook dat niet alle nagels genezen kunnen worden, soms is slechts een verbetering van de nagel mogelijk.